Wednesday, July 04, 2012

AIDILFITRI DI BULAN SYAABAN

Malam ni malam Nisfu Syaaban. Tiap kali bile menjalang je bulan Syaaban teringat telemovie  Hari Raya hasil tulisan Mama Papa yang ke 18 drp 70 buah skrip, AIDILFITRI DI BULAN SYAABAN. 


Bagi yang tak pernah tengok cite ni, baca sinopsisnye...


Tajuk: AIDILFITRI DI BULAN SYAABAN 1
Skrip: Martias Ali & Adza Irdawati
Pelakon: Joey Daud , Rashidi Ishak, Shajiry
Pengarah: En. Jurey Rosli
Siaran: ASTRO RIA

Drama telemovie "AIDILFITRI DI BULAN SYAABAN" bahagian 1 adalah hasil skrip Mama Papa

Kisah EMPAT orang sahabat sekampung iaitu Saiful, Azli, Mazlan dan Wahid berkerja di ibukota merupakan sahabat yang sanggup berbuat apa sahaja untuk demi sebuah persahabatan. Saiful berkerja sebagai penghantar surat mankala Azli merupakan seorang doktor. Wahid pula merupakan seorang chef disebuah hotel dan Mazlan merupakan seorang juru hias dalaman.

Mereka tinggal di sebuah rumah yang serderhana dengan Azli bertindak sebagai ketua rumah memandangkan usia serta kerjayanya. Wahid lebih kepada menjaga hal masak-memasak, Manakala Mazlan lebih kepada hiasan rumah. Namun Saiful merupakan seorang pemuda yang agak pemalas serta sukar untuk membuat kerja. Saiful sering di marahi dan mereka sering menasihati Saiful supaya berubah.
Pada suatu hari, Saiful mengalami demam biasa. Ia mengambil keputusan untuk berjumpa dengan Azli di sebuah klinik swasta bagi mendapatkan MC. Namun Azli yang begitu mengambil berat tentang dirinya mengambil keputusan memeriksan kesihatan Saiful secara terperinci. Ia mengambil sempal darah serta membuat ujian X-Ray ke atas Saiful.

Selang beberapa hari Siful pergi semula ke klinik setelah Azli menyuruhnya mengambil keputusan ujian kesihatan tersebut. Saiful yang dalam keadaan kelam kabut telah terlanggar seorang pembantu perubatan iaitu Syanie dan menyebabkan rekod-rekod perubatan yang di pegang oleh Syanie tertukar sarung. Rekod seorang pesakait kronik yang menunggu masa untuk mati telah termasuk ke dalam fail Saiful.
Saiful kemudian menuju ke dalam bilik Azli. Azli membuka fail Saiful dan merasa amat terkejut apabila mendapati sahabat baiknya mempunyai masa tidak sampai sebulan untuk hidup. Azli lantas merahsiakan perkara tersebut kepada Saiful dan menyuruh Saiful pulang sambil memberikan MC selama seminggu kepada Saiful.
Saiful merasa amat gambira lalu pulang. Azli lantas menghubungi Wahid serta Mazlan dan menyuruh meraka berjumpa dengannya. Azli kemudian menceritakan tetang nasib yang bakal menimpa sahabat baik mereka. Mekeka kemudian menjadi amat sedih dan mengambil keputusan untuk menjaga Saiful dan menunaikan apa sahaja pemintaan Saiful.

Saiful pulang kerumah dan terus tidur. Azli, Mazlan dan Wahid kemudian pulang ke rumah. Mereka kemudian membeli makanan yang lazat dan menghidangkan secara eklusif di atas katil Saiful. Saiful yang terjaga dari tidur merasa hairan. Namun ia tidak menesyaki apa-apa. Azli bertanyakan kepada Saiful apa sahaja yang ia mahu mereka akan cuba tunaikan.

Secara beseloroh Saiful meminta motor besar sebagai ganti motor kapchainya. Pada keesokan harinya Saifut terkejut melihat sebuah motor berkuasa tinggi berada di depan rumah. Azli dan Wahid berkata motor tersebut adalah hadiah dari mereka. Saiful mula merasa hairan.
Saiful terus menguji dengan meminta beberapa perkara termasuk duit. Azli dan Wahid tanpa membantah terus menunikan apa sahaja pemintaan Saiful. Dengan wang serta motor besar, Saiful enjoy katak bersama teman wanitanya. 

Namun pada satu malam Saiful pulang agak lewat. Ia lantas masuk tanpa Azli, Mazlan dan Wahid perasan akan kehadirian Saiful. Saiful terdengar perbulan antara mereka tentang dirinya yang mempunyai 2 minggu lagi untuk hidup. Saiful tiba-tiba menjadi pitam dan pengsan.

Apabila ia sedar, Azli dan Wahid berada di sisinya. Saiful mula merasa lemah seperti mahu mati. Azli dan Wahid merasa amat sedih. Azli meminta maaf kerana tidak menceritakan perkara sebenar. Mereka meminta Saiful membuat apa saja pemintaan kepada mereka. Setelah berfikir panjang, Saiful mahu merasa nikmat hariraya keran ia mahu memohon maaf kepada semua termasuh keluarganya di kampung. Saiful mahu merasa nikmat Aidilfitri untuk kali terakhir.

Azli, Mazlan dan Wahid lantas merancang sesuatu untuk Saiful. Wahid segera memasak kuih-kuih raya serta menghias ruamah seperti hariraya. Azli pula membeli beberapa pakaian baru untuk Saiful. Namun Saiful mahu bershopping seperti di bulan puasa. Meraka lantas membawa Saiful ke Jalan Masjid India. Azli menggunakan wang yang banyak menyuruh peniaga di sekitar memasang lagu raya. Azli, Mazlan dan Wahid juga terpaksa berpuasa yang yok. 

Apabila tiba waktu Maghrib mereka berbuka di warung. Orang ramai merasa hairan melihat aksi mereka seperti dalam bulan Ramadhan. Saiful meminta dibelikan baju raya dan banyak lagi. Suasana di rumah merka seperti sedang sibuk ketibaan Aidilfitri.

Hari terus berganti. Hanya tinggal beberapa hari lagi tempoh hayat Saiful. Saiful meminta mereka membawanya pulang ke kampung untuk menyambut Aidilfitri. Mereka lantas menuju ke kampung halaman.
Tiba di kampung halaman , Azli menceritakan kepada ayah Saiful tentang nasib yang bakal menimpa Saiful. Di saat itu pula penduduk kampung sedang berpuak-puak. Mat Rock yang merupakan musuh kepada Saiful merasa bengang kerana Azura adalah kekasih lama Saiful. Keadaan kesihatan Saiful menyebabkan Azura menjadi kasihan dan mahu bersama Saiful untuk kali terakhir. Niat Mazlan untuk menyunting Azura juga terbantut.

Rajoli yang merupakan ayah Saiful dan juga merangkap Ketua Kampung terus bertemu penduduk kampung. Ia merayu agar penduduk kampung membantunya untuk kali ini. Di atas pemintaan terakhir anaknya, ia mahu melihat suasana kampung ketika menyambut malam Hari Raya. Jika di ikut daidalam pengiraan Azli, Saiful akan mati di pagi "Aidilfitri" yang merka cipta kelak.

Kerana pujuk dan rayu tok penghulu akhirnya penduduk kampung setuju. Penduduk kampung lantas membuat gotong royang menukar suasana kampung menadi suasana hari raya dengan menyalakan lampu pelita serta memasak kuih tradisional seperti dodol, ketupat, lemaang dan bahulu.

Cinta Azura berputik semula. Saiful juga merasa benda yang sama namun usianya semakin hampir di penghujung. Saiful memint satu lagi pemintaan supaya ia boleh bertunang dengan Azura. Bapa Azura yan merupakan musuh kepada tok Penghulu paa mulanya tidak setuju namun setelah azura mendesak dengan pelbagai alasan akhirnya ia setuju.Mat Rock bertambah bengang. Ia lantas cuba menggagalkan usaha penduduk kampung dengan pelbagai cubaan.

Sikap gotong royong semua menyebabkan mereka lupa tentang persengketaan sesama penduduk kampung. Saiful dilayan seperti anak raja. Ada sahaja hadiah yang diterima dari penduduk kampung.Pada malam Hari Raya semua penduduk berkumpul di rumah Tok Penghulu. Tiba-tiba Saiful measa semakin sakit kerana fikirannya merasakan yang ia bakal mati esok hari. Pendudk kampung cuba mencerikannya.

Keesokan harinya, penduduk kampung berpakaian baju tradisional. Semua datang kermah tok penghulu. Masing-masing membawa duit raya untuk di beri kepada Saiful. Saiful semakin tenat.Tiba-tiba Syanie muncul bertemu Azli. Ia memberi tahu bahawa fail Saiful merupakan satu kesilapan. Semua terkejut. Saiful tiba-tiba terus sihat. Duit raya pemberian sahabat-sahabat baiknya serta orang kampung mencecah beribu ringgit. Saiful menjadi gembira terus lari dan mengajak Azura berkahwin. Azli, Mazlan dan Wahid serta penduduk kampung terus mengajar Saiful dan meminta ia memulangkan semula pemberian mereka.
Saiful terus mengambil motor dan membawa Azura bersama sambil berkata "selamat hari raya, maaf zahir dan batin. Halal kan semuanya."

Oleh sebab rating dan sambutan yang amat memberangsangkan maka ASTRO RIA mintak Papa  sambung cite ni ke "AIDILFITRI DI BULAN SYAABAN 2" yang telah ditulis sepenuhnya oleh Papa. Filem tu telah keudara di Astro Ria tahun 2006 atau 2007 kalau tak salah Eqal lah... Eqal jadi extra dlm Aidilfitri Di Bulan Syaaban 2 dalam scene yg last skali, ending. Telemovie tu dah diulangtayang pada tahun lepas tapi Eqal tak dapat tengok sepenuhnya... Mintak mintak raya tahun ni cite ni dapat diulang tayang balik kat Astro... Salam Nisfu Syaaban semua...

No comments: